文章 課程/活動 搜尋
會員登入
 
直屬中學 一條龍中學
聯繫中學 小班教學

立即搜尋
IB 升小 升中 世衛 世襲 尖子 男拔 放榜 狀元 派表
 

健康成長

Bookmark and Share

K1女被投訴上堂唔專心 港媽欲聘補習老師陪溫書惹議

不少父母都望子成龍,希望子女贏在起跑線。有港媽想為就讀幼稚園的女兒找補習老師,協助她溫書及陪伴她做手工,但就遭網民質疑,小朋友年紀太小,是否有需要補習。

有網民日前在網上討論區「親子王國」發文,指朋友育有一名就讀幼稚園K1的女兒,經常被老師投訴上課不專心,指「好多時老師將佢放一邊」,於是便為女兒轉校,更想趁暑假空檔替女兒聘請補習老師,「同佢溫下書,做?鴾滮u,請問$300/小時會唔會太少?」

帖文一出,隨即引起網民討論,有人認為樓主朋友過分擔心,認為其女兒年紀尚小,沒有必要補習,「K1都有書溫?!同埋3歲人仔唔專心唔係好正常㗎咩」、「k1?H課程,媽媽自己同佢溫下已經好足夠啦,暑假上??啲興趣班玩?鴷穧n啦」。另外亦有網民批評樓主朋友奪去小朋友的童年,「K1已經預畀300蚊做補習?咁我預計呢個小朋友?H讀書時期都真係會好辛苦啦!唔好話幼稚園啦,就算係初小都應該先畀佢玩下先啦, 咁快就開始要補習?H人生?」

星島日報、親子王國
 
 
 
EDUplus.com.hk

Copyright ©2021 Job Market Publishing Limited. All Right Reserved.
Reproduction in Whole Or Part Without Expressed Permission is Prohibited.
This site is best viewed at 1024x768 screen resolution with Internet Explorer 7.x or above.
星島新聞集團 星島日報 The Standard